RSS

Žička kartuzijaSkozi vas Žiče in nato dolino svetega Janeza Krstnika nas pot pripelje do skrivnostne Žičke kartuzije. V tej odmaknjeni in tesni dolinici si je takratni lastnik tega posestva, štajerski mejni grof Otakar III., okrog leta 1155 zadal nalogo, da ustanovi domovanje menihov iz Velike kartuzije na Francoskem. Ti so po prihodu leta 1160 pričeli z izgradnjo večine poslopij, sprva lesenih, kasneje pa povsem zidanih. V 15. stoletju je nastalo še poslopje sedanjega Gastuža, danes ene najstarejših še delujočih gostiln v Srednji Evropi. Redovno življenje je zamrlo, ko je leta 1782 takratni cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke kartuzije. Po letu 1827 so pričele stavbe propadati, zadnje desetletje pa se življenje v Žičko kartuzijo ponovno vrača.  

V obnovljenih gospodarskih poslopjih zgornjega samostana so na ogled štiri stalne razstave, v  Otokarjevi peninski kleti v miru in tišini zorijo penine konjiškega podjetja Zlati grič, pod oboki mojster lončarjenja prikazuje svojo obrt in vas povabi med svoje izdelke, zeliščni vrtovi in prodajalna zeliščnih pripravkov obujajo spomin na neprecenljivo samostansko dediščino, iz Gastuža, najstarejše še delujoče gostilne na Slovenskem iz leta 1467, pa omamno diši po samostanskih jedeh.

Po zgodovini Žičke kartuzije se lahko sprehodite sami, s priročnimi avdiovodniki, ki so na voljo v petih jezikih ali v družbi naših izkušenih turističnih vodnikov.

 

Delovni čas

April - Oktober:      TOR - NED     10.00 - 18.00

November:             TOR - NED     10.00 - 16.00

December - Marec: ČET - NED     10.00 - 16.00 (med tednom odprto za najavljene skupine)

Odprto tudi ob  praznikih in ob dela prostih dnevih, razen 1. 1. in 25. 12.

 

 

TIC Žička kartuzija

Špitalič pri Slovenskih Konjicah 9

3215 Loče

 

Informacije in najave:

TIC Slovenske Konjice

T: 03 759 31 10, M: 051 444 141

 

E: info@tickonjice.si