RSS
Video

Sadjarsko-vinogradniška kmetija Brglez Šparovec

Sadjarsko-vinogradniška kmetija Brglez ŠparovecSADJARSKO – VINOGRADNIŠKA KMETIJA BRGLEZ  ŠPAROVEC


Brglez Marija, Jože

Brezje pri Oplotnici 9

2317 Oplotnica


Tel.: 00386 2 801 94 59

GSM : 031 / 579 011

E- mail : b_brglez@yahoo.com

 
Kmetija Šparovec se s svojimi 60 hektarji razprostira v naselju Brezje z nadmorsko višino 390 metrov.  Leži zahodno od naselja Oplotnica, pod vznožjem Brinjeve gore
(631 m). Kmetija ima zanimivo zgodovino, saj je bilo posestvo pristava Žičke kartuzije. Še danes se pridih tistih časov vidi v obokani vinski kleti, dveh ribnikih in v nadaljevanju z ukvarjanjem z vinogradništvom.

Pred devetimi leti je bila stara hiša obnovljena v podobnem starem stilu. Hišo krasi tudi majhen zvonik, ki malo za šalo, še danes z istim bronastim zvonom kliče delavce h kosilu.
Danes se na kmetiji ukvarjajo s sadjarstvom in vinogradništvom.  

Sadjarstvo
V okolici gospodarskih poslopij se razprostira 5,5 ha sadovnjakov. Sorte jabolk, ki vam jih lahko ponudijo so elstar, aidared, zlati delišes, fuji, braeburn, gala schniga. Le te lahko skladiščijo v lastni hladilnici tudi do spomladi. 

Vinogradništvo
Pod vznožjem Brinjeve gore imajo tudi okrog dva hektarja vinograda, kjer uspevajo sorte laški rizling, kerner, beli pinot, sivi pinot, sauvignon in modra frankinja.Vino se doneguje v vinski kleti, kjer se prekrivata modernejši in starinski stil kleti. Vino negujejo v lesenih sodih ter v kovinskih cisternah.
Vino prodajajo kot odprto ali stekleničeno.  Vsa vina v vinski kleti so vrhunska, ponašajo se tudi z mnogimi priznanji. Z najvišjim se ponaša sorta sivi pinot, letnik 2001, ki je v Gornji Radgoni, leta 2002, dobil priznanje šampion belih vin in prvak sorte sivi pinot.
Pav tako sta zlato medaljo, na kmetijsko živilskem sejmu, prejela suhi jagodni izbor in jagodni izbor sorte laški rizling - letnik 2003. Tudi na mnogih drugih ocenjevanih so vina različnih letnikov prejela različna priznanja (grajska ocenjevanja, prerezi letnikov…). 

Kmetija je precej oddaljena od drugih hiš, gospodarska poslopja stojijo na sredini posestva, ki ga z ene strani obdajajo gozdovi, z druge pa sadovnjaki. Ob sadovnjakih sta dva večja ribnika, ki služita za življenjski prostor številnim ribam, v sušnih letih pa služita za namakanje sadovnjakov.

Na kmetiji vseskozi, že od njenih začetkov pred več sto leti, stremijo k novostim in izboljšavam. Skozi vsa ta leta razvoja je skrb za ohranjanje narave njihova prioriteta. Zavedajo se, da je neokrnjena narava največja vrednota kmetije.